Dostupni linkovi

Preminuo vajar Kosta Bogdanović


U Beogradu je 9. oktobra preminuo Kosta Bogdanović (1930), vajar i teoretičar umetnosti, saopštilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu Kosta Bogdanović radio je kao kustos, muzejski savetnik i kao direktor (1985–1987). U istom muzeju osnovao je Centar za vizuelnu kulturu 1974.godine. Član ULUS-a bio je od 1961. godine, piše Politika.

Kosta Bogdanović je do poslednjeg trenutka radio u svom ateljeu u jednom novobeogradskom soliteru. Svaki posetilac osim što je imao priliku da vidi njegove skulpture, uvek je mogao da prisustvuje i malom koncertu–Kosta Bogdanović sa zadovoljstvom je svirao na arhaičnom žičanom instrumentu.

Umetnik je vajarstvo učio u ateljeu Sretena Stojanovića, a istovremeno je diplomirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu (1962) i ostvario se i kao likovni kritičar, teoretičar i kustos. Na Akademiji umetnosti u Sarajevu uveo je predmet istraživanje vizuelne kulture (1982), a kasnije kao postdiplomske studije na novosadskoj akademiji umetnosti. Ostavio je nezaobilazan trag studioznim istraživanjima vizuelne kulture i objavio ih u knjigama „Svest o obliku”, 1 i 2, „Uvod u vizuelnu kulturu”, „Istorija svetske skulpture”...

Skulpture Koste Bogdanovića u slobodnom prostoru realizovane su u brojnim mestima nekadašnje Jugoslavije: Jalovik, Split, Zenica, Kikinda, Apatin, Pančevo, Beograd.

Njegova dela se nalaze u umetničkim zbirkama muzeja i galerija: Berlin, Grac, Olbani, Beograd, Ljubljana, Zenica, Niš, Apatin, Kikinda, Pančevo, Kragujevac i u mnogim privatnim zbirkama.

Datum i mesto sahrane Koste Bogdanovića biće naknadno objavljeni.
XS
SM
MD
LG