Dostupni linkovi

Nastavljena istraga o pogibiji bivšeg makedonskog predsjednika



Makedonski ministar unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da će biti nastavljena istraga o pogibiji bivšeg predsjednika Makedonije Borisa Trajkovskog, te da će pažljivo biti razmotreni svi dokazi iz posljednjeg izvještaja i u nezavisno postupku biti dat konačni sud.

"Čvrstinu dokaza treba da ocijeni sud u eventualnom postuku, ali smatram da je posljednji izveštaj, koji je bio predmet razmatranja u Vladi, a pripremljen od strane nezavisne komisije, bacio svjetlo na događaje koji predhodno nisu razmatrani", rekla je Jankulovska odgovarajući na pitanje novinara u Skoplju dokle je stigla istraga u tom slučaju.

Ona je pojasnila da je posljednji izvještaj sadržavao podatke koji u prethodnim izvještajima predatim tužiocu i razmatranim u okviru istrage nisu uzeti u obzir.

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski i njegovih osam saradanika i članova posade poginuli su u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine. Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formirao Savet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka. Makedonija je inicirala otvaranje nove istrage o padu aviona i predložila formiranje mješovite radne grupe.
XS
SM
MD
LG