Dostupni linkovi

Evropska komisija objavljuje godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana
Prema izvoru iz EU, BiH je ostvarila ograničan napredak najvećim dijelom početkom ove godine kada je formiran Savjet ministara BiH, usvojen budžet, te donesen Zakon o državnoj pomoći koji je važan na putu BiH ka EU. Taj period postizanja određenih pozitivnih rezultata je trajao do kraja juna nakon čega je primijećeno usporavanje u smislu donošenja reformi neophodnih na putu BiH ka članstvu u EU Politički gledano, lideri političkih partija u BiH postigli su nivo konsenzusa koji je omogućio donošenje nekoliko bitnih odluka, ističu iz EU.

Brisel sada, kada su okončani lokalni izbori, očekuje da će politički lideri nastaviti u tom dobrom pravcu i kada je riječ o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci". Izvor u EU podsjetio je na sastanak političkih lidera koji je održan 27. juna u Briselu i koji je rezultirao Mapom puta za koju zvanični Brisel i dalje vjeruje da je osnova prema kojoj BiH treba napredovati ka EU.

Kada je riječ o međustranačkom previranju u BiH, izvor iz EU istakao je da to umnogome usporava evropski put, te da bi sada, nakon lokalnih izbora, bilo za očekivati da će se politički lideri fokusirati na reforme nepohodne za evropski put BiH.

Evropska komisija će danas predstaviti izještaje o napretku za zemlje koje su na putu ka članstvu u EU, u kojima će se ove godine posebna pažnja posvetiti, ali i dati preporuke, u vezi sa vladavinom zakona, ekonomskim pitanjima u kontekstu ekonomske krize, te slobodom govora, što je pitanje koje je veoma važno za EU.


Kada je riječ o napretku Srbije prema EU, u Izvještaju o napretku se ističe da je ova zemlja prošla kompleksan period koji je karakterisao drugoročan izborni proces i izražena je nada da će aktuelne vlasti ubrzati stvari, a napredak Srbije će se i dalje gledati kroz prizmu dijaloga Beograda i Prištine.
XS
SM
MD
LG