Dostupni linkovi

Irak kupio rusko oružje za 4,2 milijarde dolaraRusija je objavila kako je potpisala sporazume o prodaji oružja u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara Iraku, čime je postala drugi po veličini opskrbljivač oružjem ove srednjoistočne zemlje nakon Sjedinjenih Država.

Sporazumi koji su objavljeni u dokumentu ruske vlade na sastanku između premijera Dmitrija Medvedeva i iračkog premijera Nurija al-Malikija, daju Rusiji veliki poticaj u vrijeme kada je prodaja njezina oružja Libija i Siriji neizvjesna.

Irak je bio skoro potpuno izvan dosega za rusku industriju oružja nakon invazije predvođene SAD-om 2003. koja je zbacila Saddama Husseina, jednog od najvećih kupaca ruskog oružja.

Predsjednik Vladimir Putin se glasno protivio invaziji, a Moskva je uz muke uspjela povratiti dio tržišta energije, prodaje oružja i infrastrukturnih projekata u Iraka.

Nakon pada Saddama Husseina izgledalo je da je ta zemlja zauvijek izgubljena" kao kupac ruskog oružja, rekao je Ruslan Puhov, direktor Ruskog instituta za sigurnost i obranu CAST.
XS
SM
MD
LG