Dostupni linkovi

New York: Abu Hamza al Masri se izjasnio da nije kriv


Radikalni svećenik Abu Hamza al Masri izjasnio se danas pred sudom u New Yorku da nije kriv za terorizam. On je poricao optužbu da je planirao postavljanje kampa za obuku terorista u državi Oregon.

Suđenje je zakazano za 26. august 2013. godine.

Al Masri, 54-godišnji Egipćanin, suočava se sa 11 optužbi za uzimanje talaca, planiranje ustanovljavanja kampa za obuku militanata i za pozive na sveti rat u Afganistanu.

Nakon što je izručen iz Velike Britanije u SAD, radikalni imam prvi put se pojavio pred američkim sudom 6. oktobra, ali se nije izjašnjavao.

U SAD zajedno sa Al Masrijem izručena su i druga dvojica osumnjičenih za teorizam Adel Abdul Bary i Khaled al-Fawwaz.

Fawwaz (50) i Bary (52) pojavili se pred sudijom Franckom Masom Okružnog suda u Manhattanu na kratkom saslušanju tokom kojeg su se obojica, posredstvom svojih advokata odbrane, izjasnili da nisu krivi.

Sud je naredio da ostanu u pritvoru do službenog čitanja optužnice 9. oktobra.

Al Masri se sumnjiči da je osnivao Al Kaidine kampove u američkoj saveznoj državi Oregon, te da je učestvovao u otmici 16 talaca u Jemenu 1998. i podsticao rat u Afganistanu 2001. godine.

U zatvoru je već osam godina, a uhapšen je nakon propovijedi ispred jedne džamije koja je protumačena kao govor mržnje.

Bary i Fawwaz su optuženi s brojnim saučesnicima, uključujući i bivšeg lidera Al Kaide Osamu bin Ladena, zbog navodnih uloga u bombardovanju američkih ambasada u istočnoj Africi 1998. godine.

Fawwaz je optužen za ubistva 269 ljudi.

Već 14 godina vode se razni sporovi o ekstradiciji, tokom kojih se raspravljalo o tome da li bi američke vlasti bile u stanju poštovati ljudska prava optuženika.
XS
SM
MD
LG