Dostupni linkovi

EU: BiH ostvarila dosta ograničen napredak


Unutarpolitička previranja u Bosni i Hercegovini definitivno su usporila njen progres u evropskim integracijama, koji je početkom godine imao određene napretke, ali se u posljednjim mjesecima znatno smanjio, rekli su zvaničnici Evropske unije.

Izrazili su nadu da će se političari fokusirati na evropske integracije sada kada su završeni lokalni izbor u BiH, te da će se nastaviti raditi na aktivnostima koje su političari započeli u proteklom periodu.

"U junu je održan sastanak u Bruxellesu kojem su prisustvovali svi političke dužnosnici iz BiH, a tada su se svi usaglasili oko definirane Mape puta koja bi trebala predstavljati osnovu za aktivnosti koje BiH treba ispuniti kako bi podnijela kredibilnu aplikaciju za pristupanje Evropskoj uniji", dodao je jedan od evropskih dužnosnika.

Također, izraženo je uvjerenje da ovako definirana Mapa puta predstavlja najbolji mogući dokument i osnovu za političke vođe BiH da se fokusiraju posebno u periodu nakon lokalnih izbora.

Istaknuli su da je BiH ostvarila dosta ograničen napredak posebno kada su u pitanju razvijanja određenih struktura zakona, ali taj napredak dosta je oslabio tokom posljednjih mjeseci. Zbog svega toga bit će stvari koje neće moći biti pozitivno ocijenjene.

U poređenju s prošlogodišnjim izvještajem, dužnosnici Evropske unije kažu da je sada usaglašena Mapa puta koja definira određene važne korake koji trebaju biti implementirani uskoro, a posebno kada je u pitanju implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci".

Cjelokupni godišnji Izvještaj o napretku BiH i drugih zemalja sutra će pred Evropskim parlamentom prezentirati komesar za proširenje Evropske unije Stefan Füle, a već je objavljeno da je u njemu BiH na začelju liste zemalja u procesu integracije u EU. Kao najveća prepreka daljnjem napredovanju su organizirani kriminal i korupcija.

Godišnji izvještaj o napretku BiH bit će u srijedu predat i predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi.
XS
SM
MD
LG