Dostupni linkovi

Josipović se sastao sa Hollandeom


"Francuska će učiniti sve što može da bi se pristupni ugovor što prije našao na stolu Vijeća ministara. Trebala bi ga ratificirati potkraj ove, najkasnije početkom sljedeće godine. Ovo je naš prvi susret i početak partnerskog odnosa koji će se produbiti kad Hrvatska postane članica Europske unije", rekao je predsjednik Francuske Francois Hollande nakon razgovora s predsjednikom RH Ivom Josipovićem.

Dodao je da Francuska očekuje partnerstvo i savezništvo na području Mediterana, ali i na jugoistoku Europe. Tamo Hrvatska, kao primjer u poštivanju ljudskih prava i prava manjina, može pomoći u izgradnji demokracije.

"Drago mi je da sam se još jednom uvjerio da je Francuska iskreni prijatelj Hrvatske, kao što je to bila od prvog dana od stvaranja naše mlade demokracije, rekao je Josipović, te dodao kako je sa svojim domaćinom konstatirao da su hrvatsko-francuski kulturni, gospodarski i politički odnosi uzorni. Razgovarali smo o zajedničkoj suradnji i našoj zajedničkoj budućnosti u regiji te o tome da je u interesu Europe da cijela regija danas sutra bude u EU, a razgovarali smo i o doprinosu koji Hrvatska može dati pomažući naše susjede, istaknuo je.

Predsjednik Josipović doputovao je jučer u službeni posjet Francuskoj na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Tijekom trodnevnog boravka u Parizu hrvatski predsjednik će održati i službene razgovore u Skupštini i Senatu, a posjetit će i izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u pariškom Muzeju Rodin.
XS
SM
MD
LG