Dostupni linkovi

BiH novinari osudili napad na kolegu Sinišu Vukelića


Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju postupak banjalučkog biznismena Mile Radišića, koji je Siniši Vukeliću, novinaru Alternativne televizije i predsjedniku Kluba novinara BHN Banja Luka, prijetio ubistvom i najgrublje ga vrijeđao.

-"Prijetnje kolegi Vukeliću doživljavamo kao direktan atak na njegov život i na sigurnost njegove porodice, zbog čega zahtijevamo da se Radišić hitno procesuira, a javnosti pokaže da su prijetnje novinarima nedopustive, kao i svaki drugi kriminal" - rekli su članovi Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

Novinar Vukelić je Milu Radišića pozvao da prokomentira odluku Vrhovnog suda Republike Srpske, kojom je ukinuta oslobađajuća presuda za Radišića u slučaju „Medicinska elektronika“.

Umjesto komentara, Radišić je u telefonskom razgovoru Vukelića zasuo uvredama i prijetnjama, poručivši mu, između ostalog, da će ga „roknuti“, što je žargonski izraz za likvidaciju.

Slučaj je prijavljen policiji i članovi Udruženja BH novinari očekuju da će nadležni organi reagovati po zakonu i zaštititi kolegu Vukelića i time pokazati da BiH nije društvo u kome vladaju tajkuni, a stradaju novinari.
XS
SM
MD
LG