Dostupni linkovi

Ustavni sud o sporu predsjednika i premijera Federacije BiH


Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je kako je predsjednik Federacije BiH, u okviru svojih ustavnih i zakonskih ovlaštenja, nadležan da donese odluku o podnesenoj ostavci ministara u Vladi Federacije BiH bez prethodnog prijedloga federalnog premijera, kao i da pismena "ostavka" data političkoj stranci nema pravn og utemljenja u organima vlasti u Federaciji BiH, objavio je danas Ustavni sud BiH.

Sud je odluku donio 4. oktobra ove godine, nakon provedene javne rasprave, odlučujući o zahtjevu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića za rješavanje spora sa predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom koji je nastao zbog donošenja odluke o prihvatanju ostavke Desnice Radivojevića sa pozicije potpredsjednika Vlade i federalnog ministra prostornog uređenja.

Federalnom ministru u Vladi Federacije BiH, koji smatra da mu je povrijeđeno pravo osporenom odlukom, Ustavni sud je ostavio mogućnost podnošenja zahtjeva za rješavanje spora pred ovim sudom, a predsjedniku Federacije BiH ostavio je mogućnost da preispita Odluku o prihvaćanju ostavke.
XS
SM
MD
LG