Dostupni linkovi

Avganistan centralna tema zasedanja ministara odbrane NATO


Ministri odbrane država članica NATO, koji će se danas i sutra sastati u Briselu, ostaće dosledni ratu u Avganistanu, iako je sve više pokazatelja da političko i vojno neprijateljstvo u zemlji prema stranim trupama počinje da se odražava na zapadnu koaliciju.

Američki ministar odbrane Leon Paneta i drugi zvaničnici SAD koji će učestvovati na skupu kažu da očekuju da će uveriti saveznike da vojni komandanti čine sve što mogu da smanje broj napada u kojima avganistanski vojnici ili pobunjenici u uniformama NATO vojnika napadaju koalicione snage.

Ministrima odbrane NATO u sredu će se obratiti general Džon Alen, vrhovni komandant SAD u Avganistanu koji će govoriti o merama koje je vojska preduzela protiv napada iznutra u Avganistanu.

"Moj cilj je da poručim NATO i našim saveznicima da preduzimamo sve neophodne mere kako bismo rešili taj problem i da to ne bi smelo da nas skrene sa plana generala Alena", kazao je Paneta.

Ministari odbrane NATO u Briselu će razmatrati i budući rad misije alijanse posle 2014, u okviru koje će predstavnici zapadnih zemalja nastaviti obuku Avganistanaca.

Učesnici sastanka danas će razgovarati i o sve većem jazu između ulaganja u odbranu u SAD i evropskim zemljama, koje smanjuju vojne budžete u okviru mera štednje zbog finansijske krize.

Ministri odbrane NATO će u sredu razmatrati i trenutnu situaciju na Kosovu i najnoviji izveštaj o radu Kfora.
XS
SM
MD
LG