Dostupni linkovi

Najviša ocena "Mudisa" i "Fiča" za EMS


Američka rejting agencija "Mudis" (Moody's) je noćas saopštila da svoj maksimalni kreditni rejting "AAA" daje novom glavnom instrumentu za spas evrozone - "Evropskom mehanizmu za stabilnost (EMS), zvanično lansiranom u ponedeljak.

"Mudis" ipak daje "negativnu prognozu" sposobnosti otplate budućih kredita koje će odobravati EMS. "Mudis" je istakao da su tri ključne države EMS ocenjene takođe sa "Aaa" i takođe sa negativnom prognozom: Nemačka, Francuska i Holandija, koje daju 27,1 odsto, 20,4 odsto i 5,7 odsto upisanog kapitala EMS.

Sa kreditnim potencijalom od 500 milijardi evra, EMS je zvanično startovao u ponedeljak na sastanku ministara finansija evrozone u Luksemburgu. EMS preuzima ulogu sadašnjeg fonda za finansijsku pomoć EFS.

Oba instrumenta će međutim zajedno raditi do juna 2013, omogućivši time da njihov zjaednički kreditn kapacitet bude 700 milijardi evra. Rejting agencija Fič je takođe EMS ocenila svojoj maksimalnom ocenom "AAA" koja mu omogućava da uzima pozajmice pod najboljim uslovima na tržištu.

"Mudis" je smanjio rejting finansijske solvetnosti Republike Kipar za tri ocene na "B3", a uz nju je dodao i ocenu "negativna prognoza".

"Duboke teškoće bankarskog sektora Kipra koje su rezultat pogoršanja situacije u Grčkoj i na Kipru, glavni su uzrok odluke o oceni", saopštila je agencija "Mudis".
XS
SM
MD
LG