Dostupni linkovi

Dačić: Azilanti ugrožavaju bezvizni režim sa EU


Znatno je manje lažnih azilanata iz Srbije u EU, ali njihov i dalje relativno visok broj ugrožava režim putovanja državljana Srbije bez viza u zemlje EU, izjavio je u ponedeljak premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Dobro je da su u zemljama EU shvatili da građani Srbije koji traže azil, nisu pravi, već ekonomski azilanti", kazao je Dačić na konferenciji za novinare sa državnom sekretarkom Belgije za azil i migracije Megi De Blok.

"Svima koji nameravaju da zatraže azil u EU, treba jasno poručiti da to više nije ni ekonomski isplativo, da time mogu da naprave problem sebi, a zatim i Srbiji, i zemlji u koju su došli", poručio je Dačić.

Megi de Blok je upozorila da ukoliko se ne smanji, broj zahteva za azil može ugroziti mnogućnost svih državljana Srbije da bez viza putuju u zemlje EU, i ukazala da, mada je mnogo učinjeno za rešavanje problema azilanata, mnogo još treba učiniti.

"Nekoliko godina dobro sarađujemo na sprečavaju ilegalne migracije, i broj azilanata je opao, ali i dalje 50 do 70 ljudi mesečno dolazi iz Srbije. Srbija je demokratska i bezbedna država i želimo da se taj broj još smanji", rekla je de Blok.

De Blok je ukazala da je posetila jug Srbije da bi tamošnje stanovništvo obavestila o promenama i zaoštravanju propisa zemalja EU o azilu, da je novčana pomoć smanjena i da se lažnim azilantima ulazak u zemlje "šengenske grupe" zabranjuje na tri do pet godine.
XS
SM
MD
LG