Dostupni linkovi

Odloženo suđenje Mevlidu Jašareviću


Suđenje Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, koje je trebalo da bude nastavljeno u ponedeljak pred Sudom BiH, odloženo je za 15. oktobar zbog bolesti optuženog, rekao je Srni Jašarevićev advokat Senad Dupovac.

Na današnjem ročištu trebalo je da budu saslušana četiri veštaka od kojih i veštak za DNK-a, koji je veštačio mobilne telefone Jašarevića. U nastavku suđenja biće prikazan i snimak TV stanica koje su snimale napad Jašarevića i izneće se materijalni dokazi.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu oko 45 minuta u blokadi držao centar grada, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo. Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsada Velića, koji je radio na spoljašnjem obezbeđenju američke Ambasade u Sarajevu.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtevanjem da NATO snage napuste Avganistan i pretili su građanima SAD i Nemačke.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog dela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.
XS
SM
MD
LG