Dostupni linkovi

Francuska: Najava novih hapšenja radikalnih islamistaFrancuska policija u potrazi je danas za novim osumnjičenima posle hapšenja 11 ljudi u subotnjoj raciji radikalne islamističke grupe osumnjičene za izvođenje i planiranje antisemitskih napada.

U intervjuu za radio RTL francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals rekao je danas da očcekuje da će biti još hapšenja.

Jedanaest ljudi, od kojih je skoro pola privedeno u Kanu, na jugoistoku Francuske, zadržano je i danas u pritvoru, dva dana posle velike policijske akcije protiv radikalne islamističke grupe osumnjičene da je pripremala napade na jevrejsku zajednicu.

Jedan od pripadnika te grupe, za koga se veruje da je vođa, ubijen je u obračunu s policijom.

Pripadnici te grupe su 19. septembra izveli napad na košer prodavnicu u Sarselu, blizu Pariza. Tada je povređena jedna osoba.

Ministar je rekao da postoji više desetina, možda i više stotina pojedinaca sposobnih da se organizuju kao ova grupa.

Ministar je rekao da je "plodna zemlja" za ovakve osobe siromaštvo, nedostatak orijentacije, što može da dovede do delinkvencije, trgovine drogom, ali takođe dovodi do angažovanja u radikalnom islamskim krugovima, koji se nalazi u jednom broju francuskih kvartova.
XS
SM
MD
LG