Dostupni linkovi

Jerusalim: Izraelska policija upala u prostor oko džamije Al Aksa


Izraelski policajci ušli su danas u prostor u okviru džamije Al aksa u Jerusalimu, nakon što su ih vjernici gađali kamenjem poslije čarki u posljednjih nekoliko dana, izjavili su zvaničnici i očevici.

"Nekoliko stotina vjernika bacalo je kamenje na policajce koji su stajali na kapiji Mugrabi, zbog čega su oni bili primorani da uđu na trg i potisnu ih prema sredini", izjavio je policijski portparol Luba Samri.

Policija je saopštila da su njeni pripadnici upotrijebili šok bombe da bi rastjerali muslimanske vjernike, kada su oni počeli da ih gađaju kamenjem poslije redovne molitve petkom.

Neki očevici kažu da je policija ispalila i suzavac, prenio je AFP.

Današnji incident desio se poslije nekoliko napetih dana u ovom području, koje Jevreji nazivaju Brdo hrama, a muslimani Haram al šarif.

Policija je juče uhapsila devet osoba, među kojima je pet Arapa iz Izraela, i optužila ih da su prijetili jevrejskim i hrišćanskim posjetiocima ove lokacije. Ostali uhapšeni su izraelski Jevreji koji su pokušali silom da se probiju u ovo svetilište.

Tenzije u ovoj oblasti Jerusalima su povećane zbog čestih posjeta desničarskih jevrejskih aktivista tokom sedmodnevnog jevrejskog praznika Sukot, koji je počeo prije šest dana.
XS
SM
MD
LG