Dostupni linkovi

Pusić se zalaže za normalne odnose Kosova i Srbije


Ministarka vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske Vesna Pusić izjavila u Prištini da njena zemlja podržava normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Posle susreta sa ministrom vanjskih poslova Kosova, Enverom Hodžajem, Pusić je rekla da je pitanje statusa Kosova za Hrvatsku završena stvar, dok je govoreći o odnosima sa Srbijom, kazala kako je Hrvatska svesna šta znači normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

"Hrvatska je zainteresovana da bude stabilnosti u regionu", rekla je ona.

Hodžaj je zahvalio Hrvatskoj na priznanju, ali i podršci koju je dala Kosovu i najavio potpisivanje sporazuma o pitanjima evropskih integracija.

"Proces integracija i uspjeh Hrvatske u tome su stvorili novi trenutak inspiracije i dobar su primjer da i druge zemlje Balkana mogu da se kreću ka evropskim integracijama. Verujem da ćemo u budućnosti imati velike koristi od hrvatskih iskustava u oblasti evropskih integracija", kazao je Hodžaj.

Kosovski šef diplomatije je najavio i posetu premijera Kosova Hašima Tačija Hrvatskoj tokom novembra čiji će cilj biti jačanje ekonomskih odnosa.

Vesna Pusić u Prištini učestvuje na konferenciji Partnerstvo za promjene- jačanje položaja žena, koju organizuje predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
XS
SM
MD
LG