Dostupni linkovi

Protesti u Jordanu u organizaciji Muslimanskog bratstva


U Jordanu će danas biti održane demonstracije koje će predvoditi pokret "Muslimansko bratstvo" koje zahtijeva promjene Ustava Jordana.

Na demonstracijama, koje će početi nakon molitve, očekuje se učešće nekoliko desetina hiljada ljudi, što bi bili najveći protesti u toj zemlji od početka Arapskog proljeća.

Jordanski kralj Abdulah sinoć je raspustio parlament otvarajući tako put za raspisivanje prijevremenih izbora. On se suočava sa pozivima za borbu protiv korupcije i sprovođenje ekonomskih reformi.

"Muslimansko bratstvo" saopštilo je da će njihova politička stranka "Islamski akcioni front (IAF), bojkotovati izbore ukoliko ne bude promijene jordanskog političkog sistema, tako da premijer bude izabran a ne da ga imenuje kralj.

Ovaj pokret navodi da su dosadašnji pokušaji kralja Abdulaha da predstavi reforme bili besmisleni.

"Posebno zahtijevamo određene amandmane na Ustav koji vode do formiranja parlamentarne vlade", rekao je šef političke kancelarije "Muslimanskog bratstva" u Amanu, prenosi BBC.

Kralj Abdulah nedavno je rekao da će premijer biti biran nakon izbora novog parlamenta.

U Jordanu nije bilo nemira i političkih previranja koji su prošle godine potresli veći dio arapskog svijeta.

"Muslimansko bratstvo" izrazilo je očekivanje da će na današnjim protestima učestvovati 50.000 ljudi.

Kontraprotesti u znak podrške kralju Abdulahu otkazani su sinoć kako bi se izbjegli eventualni sukobi između dvije grupe.
XS
SM
MD
LG