Dostupni linkovi

Međunarodni skup u Prištini: Više ravnopravnosti za žene


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je danas sve učesnice Medjunarodnog skupa "Partnerstvo za promene - jačanje položaja žena", medju kojima su i Medlin Olbrajt, Vesna Pusić i Ulrike Lunaček, da zatraže više ravnopravnosti za sve žene.

"Tražimo da uspostavimo partnerstvo da bismo ojačali položaj žena. Imala sam čast da vas pozovem na ovaj samit jer ste radom pokazale liderstvo u vreme kada treba da ima više ravnopravnosti... kada treba da obezbedimo veće šanse za naše porodice i ulogu koja će održati temelje jednog pravičnog društva", rekla je Jahjaga na skupu koji je
okupio više od 200 žena iz svih delova sveta.

U nemogućnosti da učestvuje na konferenciji državna sekretarka SAD Hilari Klinton se učesnicima obratila video linkom i tom prilikom je gradjanima Kosova čestitala okončanje nadgledanja nezavisnosti Kosova, što je, prema njenoj oceni istorijski dogadjaj.

"Vi ste stvorili demokratsku državu i SAD će ostati vaš prijatelj dok budete rešavali i druge izazove", rekla je Klintonova.

Na otvaranju konferencije govorila je i predsednica Skupštine Albanije Jozefina Topali i bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt. Olbrajtova je izrazila podršku ženama Kosova dok je izbor Jahjage za predsednicu Kosova ocenila kao primer koji treba slaviti.
XS
SM
MD
LG