Dostupni linkovi

Komandant Unprofora: VRS gađala Sarajevo, civili stradaliSvedok optužbe Husein Ali Abdel Razek izjavio je danas u Tribunalu u Hagu, na suđenju Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, da je Vojska Republike Srpske 1992-93. godine nasumično artiljerijski gađala Sarajevo, pri čemu su najviše stradali civili.

Penzionisani egipatski general-major Abdel Razek bio je komandant Unprofora na području Sarajeva od avgusta 1992. do februara 1993. godine.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. godine.

Abdel-Razek je svedočio da je svakodnevno dobijao izveštaje vojnih posmatrača UN o "stalnom granatiranju i snajperskim napadima" na grad "pod opsadom", u kojem su ranjavani i ubijani civili.

Svedok je rekao da je zbog napada na civile često ulagao proteste zapovedniku Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generalu Stanislavu Galiću i komandantu VRS, generalu Mladiću.

Prema rečima egipatskog oficira, Galić, Mladić i drugi srpski sagovornici odgovarali su da bošnjačke snage same gađaju svoj narod, a da VRS samo uzvraća na napade koji dolaze iz grada.

U februaru 1993, na pitanje o tome koji je krajnji cilj rukovodstva bosanskih Srba, Karadžić je Abdel-Razeku, po njegovom svedočenju, odgovorio: "Bošnjaci će biti premešteni van srpskih teritorija zato što ne možemo živeti zajedno".

Abdel Razek je ocenio da su civilno i vojno rukovodstvo bosanskih Srba delovali "koordinirano" i "harmonično". Generala Mladić opisao je kao "snažnog komandanta i harizmatičnog vođu", koga su "podređeni poštovali".

Svedok je potvrdio da je, krajem septembra 1992, iz četvrti Grbavica, pod srpskom kontrolom, bilo proterano nekoliko stotina Bošnjaka i Hrvata.
XS
SM
MD
LG