Dostupni linkovi

Kriza vraća bickle na ulice evropskih gradovaPrvi put od Drugog svetskog rata u Italiji je prodato više bicikala od automobila, pišu evropski mediji.

Dnevni list "Republika" (La Repubblica) objavio je da je 2011. godine u Italiji prodato 1,75 miliona bicikala što je za 2.000 više nego broj registrovanih novih automobila.

Bicikala je prodato i za 10 odsto više nego 2010. godine, dok je broj novih registrovanih automobila u istom periodu opao za 20 odsto.

Povratak bicikala u modu objašnjava se ekonomskom krizom, skokom cene benzina, ali i činjenicom da je vožnja bicikala ponovo postala moderna među Italijanima.

Prodaja automobila je, s druge strane, u Italiji pala na najniži nivo od 1964. godine.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano (Giorgio) povodom predstojeće konferencije u Ređo Emiliji 5.i 6. oktobra, na kojoj će biti promovisana vožnja bicikala u gradovima kao prevoznog sredstva, pozvao je lokalne vlasti da uhvate "priključak" sa ostalim evropskim zemljama i učine vožnju gradskim ulicama dostupnijom.

Sajt Autonjuz (autonews.com), koji objavljuje vesti iz automobilske industrije, navodi da je 2012. godine zabeležen pad prodaje novih automobila u većini evropskih zemalja.

U septembru je u Francuskoj pad na godišnjem nivou iznosio 37 odsto, u Italiji 25 ,7 odsto, dok je u Francukoj pad prodaje bio 18 odsto.

Pad prodaje uticao je da većina evropskih proizvođača automobila, među kojima su Reno (Renault), Sitroen (Citroen), Pežo (Peugeot) i Folksvagen (Volkswagen), smanje prvobitne procene prodaje, kao i očekivanja za naredni period.

Evropska biciklistička federacija (EFC) stimuliše lokalne vlasti u većim gradovima Evrope da prave biciklističke staze i uvode bicikle na iznajmljivanje jer se time smanjuje zagađenost vazduha, a saobraćaj rasterećuje. Na listi prednjače gradovi iz
Danske i Nemačke.
XS
SM
MD
LG