Dostupni linkovi

Premijeri 15 članica EU apeluju za privredni rast



Premijeri ili ministri 15 zemalja EU, članica neformalne grupe "Prijatelji kohezije", okupiće se sutra u Bratislavi da sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom apeluju da EU mobiliše sve instrumente kojima bi mogla da podstakne privredni rast.

Slovački premijer Robert Fico je pozvao predstavnike Bugarske, Češke, Estonije, Grčke, Kipra, Letonije, Litvanije, Mađarske, Poljske, Portugalije, Rumunije, Slovenije i Španije, kao i Zorana Milanovića, premijera Hrvatske koja u EU treba da stupi 1. jula 2013. godine, a sa "Prijateljima kohezije" već tesno sarađuje.

"Verujem da će glas koji će se u petak čuti iz Slovačke biti važan. Radi se o zemljama koje imaju isti stav, a ako to podrže Evropska komisija i Evropski parlament, on može da utiče na konačni budžet EU za period od 2014. do 2020. godine", kazao je o sutrašnjem samitu premijer Fico.

Na samit pored Baroza, dolaze i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, potpredsednik Evropske komisije Marijan Šefčovič i evrokomesar za budzet Januš Levandovski.

"Prijatelji kohezije" nastoje da spreči da rezovi u budžetu EU budu na uštrb kohezionih fondova iz kojih se finansiraju projekti za smanjivanje razlika između bogatih i siromašnih regiona EU, i iz kojih najviše sredstava koriste nove članice EU.
XS
SM
MD
LG