Dostupni linkovi

Novi štrajk u PortugaluJavni prevoz u Portugalu jutros je ponovo bio otežan zbog štrajka zaposlenih u železnici i metrou prestonice, koji su nezadovoljni v ladinom politikom štednje.

Kao i prošlog četvrtka, sve metro stanice u Lisabonu jutros su bile zatvorene, a saobraćaj bi trebalo da bude obnovljen kasnije tokom dana.

Kondukteri na železnici od ponedeljka takođe štrajkuju svakog jutra po dva sata.

Prema podacima javnog saobraćajnoj preduzeća Portugala, oko 70 odsto veza između Lisabona i provincije u prekidu je, dok je u regiona Porta, na severu zemlje, otkazan polazak 50 odsto vozova u jutarnjim satima.

Štrajk konduktera koji traže povećanje plata, kulminiraće u petak kad je neradni dan u Portugalu, pošto će obustaviti rad na 24 časa.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda od maja 2011, Portugal se obavezao na sprovođenje programa štednje koji je već izazvao štrajkove, posebno u oblasti javnog prevoza.

Portugalski ministar finansija Vitor Gaspar juče je najavio nove mere štednje za 2013. godinu koje obuhvataju uvođenje većih poreza na prihode.
XS
SM
MD
LG