Dostupni linkovi

Rusija ne pridaje pažnju zamerkama Saveta Evrope



Rusija "neće pridavati pažnju deplasiranim" zamerkama Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) o poštovanju demokratije i ljudskih prava, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

PS SE usvojila je u utorak rezoluciju kojom se od Rusije traži bolje poštovanje demokratije i ljudskih prava i poziva na momentano oslobađanje članica pank grupe "Pusi Rajot", osuđenje na po dve godine zatvora zbog vređanja predsednika Vladimira Putina.

"Smatramo da su ove formulacije i pozivi deplasirani i naravno, nećemo im pridavati pažnju", kazao je Putinov portparol.

Razmatranje situacije u Rusiji, u okviru Saveta Evrope, izazvalo je žestoke reakcije Moskve.

Nacrt "preporuka" Komiteta ministara SE kojima se traži od Rusije da poštuje svoje obaveze preuzete članstvom u toj panevropskoj organizaciji, nije usvojen jer nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Dume Sergej Nariškin otkazao je posetu Strazburu i govor u PS SE, osuđujući "rusofobične" tendencije u toj skupštini.

Rusija je izrazila zadovoljstvo zbog "pobede zdravog razuma" pošto je na kraju usvojena samo rezolucija, a ne i preporuke.
XS
SM
MD
LG