Dostupni linkovi

Ivanišvili najavio posetu VašingtonuMilijarder Bidzin Ivanišvili, koji će posle ovonedeljnih parlamentarnih izbora postati novi
gruzijski premijer, najavio je da će Vašington biti njegova prva destinacija kada stupi na funkciju.

"Odmah posle američkih izbora, otputovaću u Vašington u prvu inostranu posetu", kazao je u intervjuu poljskom dnevniku Žečpospolita lider koalicije Gruzijski san, koja je na izborima pobedila vladajući Ujedinjeni nacionalni pokret predsednika Mihaila Sakašvilija.

Ivanišvili je istakao da će članstvo u NATO i Evropskoj uniji biti strateški ciljevi njegove vlade, ali uz tendenciju normalizovanja odnosa sa Rusijom koji su prekinuti od rata 2008.

"Strategija Gruzije se neće promeniti. Želimo da uđemo u NATO i EU, ali istovremeno želimo normalne odnose sa Rusijom", kazao je.

"Ipak, ako želimo da sačuvamo teritorijalni integritet Gruzije, vratimo Južnu Osetiju i Abhaziju, a da istovremeno ostanemo u dobrim odnosima sa Rusijom, to nije kratkoročni cilj. To nećemo ostvariti ni brzo ni lako", objasnio je Ivanišvili.

Budući gruzijski premijer je u predizbornoj kampanji optužio predsednika Sakašvilija da je u leto 2008. izazvao rat sa Rusijom koji je doveo do gubitka Južne Osetije i Abhazije, dve secesionističke teritorije koje je Moskva priznala posle rata.

Ivanišvili je još jednom demantovao da je pozvao Sakašvilija da ode sa funkcije pre isteka mandata u oktobru 2013.

"To je bio nesporazum. Moje reči su pogrešno shvaćene", objasnio je.

Ivanišvili je istakao da ne planira da pokrene "nijedan politički proces na sudu, ni protiv Sakašvilija ni protiv bilo kojeg člana njegove vlade".
XS
SM
MD
LG