Dostupni linkovi

Kineska kompanija tužila Obamu



Kineska kompanija "Ralls Corp" tužila je predsednika SAD Baraka Obamu zbog toga što je sprečio njen pokušaj ta kupi polja s turbinama koje pokreće vetar.

Kompanija tvrdi da je predsednik prekoračio svoja ustavna prava.

Kompanija, čiji vlasnici su kineske nacionalnosti, podnela je okružnom sudu u Vašingtonu dopunjenu žalbu u kojoj je navela da je Obama delovao na "nezakonit i neovlašćen način", preneo je kineski list Čajna dejli.

Američki predsednik je, kako se navodi u žalbi, izdao naredbu bez "bilo kakvog dokaza ili razumnog objašnjenja" za svoju odluku da, pozivajući se na nacionalni zakon o odbrani, zabrani toj kompaniji da kupi četiri polja s turbinama na vetar.

U žalbi se tvrdi i da Obama i Komitet za strana ulaganja u SAD nisu dali kompaniji priliku da bude saslušana pre donošenja te odluke.

Advokat te firme Tim Sia saopštio je da kompanija "samo traži pravedan tretman u skladu sa zakonom i Ustavom".

Obama je prošlog petka izdao predsednički nalog da se spreči pokušaj kompanije "Ralls Corp" da kupi četiri polja s turbinama na vetar u Bordmanu u američkoj državi Oregon, pozivajući se na nacionalne bezbednosne rizike zbog njihove blizine objektima za obuku za mornaričke oružane sisteme.

To je prvi put u 22 godine da je američki predsednik blokirao neki poslovni sporazum sa strancima.

"Ralls Corp" je u vlasništvu dvojice direktora preduzeća "Sany Group", koja je najveći kineski proizvođač mašina.
XS
SM
MD
LG