Dostupni linkovi

Granate iz Sirije pale na turski grad


Pet osoba je poginulo, a osam povrijeđeno kada su dvije granate iz sirijskog grada Tel Abyada pogodile teritorij turske opštine Akcakale, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) načelnik opštine Abdulhakim Ayhan.

Ayhan je kazao da su granate vjerovatno promašile ciljeve na sirijskoj teritoriji, te pogodile turski grad.

"Prva granata je pala u popodnevnim satima na Novo naselje, a potom i druga nedaleko od tog mjesta. Među stradalima ima i policijskih zvaničnika, a materijalne štete su ogromne", izjavio je Ayhan.

Premijer Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je o tragediji razgovarao s guvernerom turske regije Sanliurfa Celalettina Guvenca.

Također, turski šef diplomatije Ahmed Davutoglu je o ovom slučaju informisao specijalnog predstavnika Ujedinjenih narocija i Arapske lige u Siriji Ahtara Brahimija.

Reporter agencije Anadolija Yasin Dikme se zatekao svega 20 metara od mjesta eksplozije granata. On je snimio velike količine dima koje su se nadvile nad turskim gradom nakon pada granata. Reporter AA javlja da je na ulicama Akcakalea zavladala panika.

Dopisnik agencije Anadolija iz sirijskog grada Rakkae, takođe, javlja da sirijska vojska pod kontrolom Bashara al-Assada i dalje nastavlja žestoko artiljerijsko dejstvo na grad Tel Abyad. Tamošnje stanovništvo pokušava da spas potraži van naseljenih mjesta.
XS
SM
MD
LG