Dostupni linkovi

Počelo suđenje "crvenim beretkama"


Suđenje osmorici pripadnika Jedinice za specijlne operacije zbog pobune u novembru 2001. počelo je pred Specijalnim sudom u Beogradu pošto je odbijen zahtjev i za izuzeće sudskog vijeća.

Predsjednik Višeg suda u Beogradu Dragoljub Albijanić odbio je kao neosnovan zahtjev za izuzeće sudskog veća kojim presjdava sudija Vladimir Vučinić. Zahtjev za izuzeće jutros je podnio branilac prvooptuženog Milorada Ulemeka, advokat Slobodan Milivojević.

Izuzeće je traženo zbog odbijanja njegovog ranijeg prijedloga da mu se omogući neometan razgovor sa branjenikom u Specijalnom zatvoru u Požarevcu gdje Ulemek izdržava višedecenijsku kaznu, a u kojem se sprovode posebne mjere bezbjednosti i nadzora.

Bivši komandat JSO Milorad Ulemek rekao je na početku suđenja da je po zanimanju penzioner i da je svoju penziju preusmerio u Fond za decu poginulih pripadnika MUP-a.
Nakon uzimanja ličnih podataka od svih osam optuženih sudjenje je nastavljeno sa čitanjem optužnice.

Suđenje osmorici pripadnika JSO trebalo je da počne juče, ali je odloženo zbog zahtjeva za izuzeće tužioca i specijalnog tužioca.Zahtjevi su odbijeni.

Tokom prepodneva odbijeni su svi jučerašnji zahtevi advokata odbrane, među kojima i zahtjev za izuzeće specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekinu sa pobunom.
XS
SM
MD
LG