Dostupni linkovi

Srbija: Ukinuta presuda vođi navijača Ivanu Bogdanovu


Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je Ivan Bogdanov osuđen na dvije godine zatvora. Predmet vraćen na ponovno suđenje. Bogdanovu, jednom od vođa navijača Crvene zvezde, pritvor je produžen do dalje odluke prvostepenog suda, kome je slučaj vraćen.

Bogdanov je u februaru osuđen na dvije godine zatvora zbog napada na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči prije košarkaškog meča Partizan - Zvezda 2006. Tada mu je produžen i pritvor u kom je bio nakon proterivanja iz Italije.

U obrazloženju donijetog rješenja Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda donijeta "uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka budući da je izreka presude nerazumljiva, protivrečna sama sebi i datim razlozima, dok su u presudi izostali razlozi o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni i međusobno protivrečni zbog čega se ukidanje prvostepene presude pokazuje nužnim".

"Bitna povreda postupka, između ostalog, se ogleda i u tome što iz izreke prvostepene presude proizlazi da je okrivljeni krivična djela izvršio sa još nekoliko navijača FK Crvena Zvezda iako to ne proizlazi iz daljeg opisa radnji izvršenja predmetnih krivičnih djela i iskaza svih saslušanih svedoka oštećenih kojima je sud poklonio vjeru", piše u obrazloženju.

U saopštenju Apelacionog suda se među ostalimnavodi da su nejasne i ocjene nalaza i mišljenja sudskih vještaka.

Bogdanov je protjeran iz Italije u maju prošle godine pošto mu je određena kazna od tri godine i tri mjeseca zatvora zbog izazivanja nereda u Đenovi na utakmici Srbija - Italija u oktobru 2010. godine zamijenjena zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Uhapšen je čim su ga preuzele vlasti u Srbiji , a pritvor mu je određen zbog opasnosti da ne ponovi krivično djelo.
XS
SM
MD
LG