Dostupni linkovi

Rusija se nada poboljšanju odnosa sa Gruzijom


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nada se da će pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Gruziji uticati na poboljšanje odnosa Tbilisija sa susjedima.

"Očigledno je da je gruzijsko društvo glasalo za promjene. Nadamo se konačno da će te promjene omogućiti Gruziji da počne normalizaciju i poboljšanje konstruktivnih odnosa sa svojim susjedima“, rekao je portparol Ministarstva Aleksandar Lukaševič.

Pobjednik na nedavno održanim parlamentarnim izborima milijarder i tajkun Bidzina Ivanišvili je rekao više puta tokom izborne kampanje da će poboljšanje odnosa sa Rusijom biti prioritet spoljne politike Gruzije, ako opozicija osvoji većinu u parlamentu.

Lukaševič je pozdravio ovakav stav Ivanišvilija.

U vrijeme predsjednika Mihaila Sakašvilija odnosi Moskve i Tbilisija su se pogoršali, i to je kulminiralo petodnevnim ratom 2008. zbog Južne Osetije.

Gruzija je u ovom ratu pretrpjela ponižavajući poraz i, de fakto, izgubila jednu petinu svoje teritorije nakon što je Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

Od tada Moskva i Tbilisi nemaju diplomatske odnose.

Nakon prebrojanih 97,03 odsto glasova Bidzina Ivanišvili iz stranke "Gruzijski san" na putu je da osvoji znatnu većinu u parlamentu od 150 mjesta.

"Gruzijski san" osvojio je 55 odsto glasova, a stranka UNM predsjednika Mihaila Sakašvilija 40,27. Sakašvili je juče priznao poraz.
XS
SM
MD
LG