Dostupni linkovi

Španija i Kina obaraju evropske berze


Na evropskim berzama cijene dionica jutros su nastavile klizati jer su ulagači pod dojmom novih naznaka slabljenja kineskog gospodarstva i jer nitko nije siguran kada će Španija zatražiti međunarodnu pomoć.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica oslabio je do 9.30 sati 0,3 posto, na 1.098 bodova, nakon što je jučer skliznuo 0,3 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9.30 sati u minusu između 0,3 i 0,5 posto, javljaju agencije.

Nakon što je početkom sedmice objavljen podatak o slabljenju industrijske aktivnosti u Kini, jutros je objavljeno da je PMI indeks uslužnog sektora u septembru skliznuo na najnižu razinu u gotovo dvije godine, što ukazuje na daljnje slabljenje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

„Nastavlja se niz negativnih vijesti iz Kine, a ako taj trend potraje, to bi moglo značajno uticati na globalnu privredu. To nas baš i ne potiče na kupovinu dionica“, kaže jedan broker iz pariške brokerske kuće.

Zbog loših vijesti iz Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, jutros je pod najvećim pritiskom rudarski sektor.

Cijene dionica Rio Tinta i BHP Billitona pale su oko 1 posto.

Oprez ulagača posljedica je i neizvjesnosti u vezi sa situcijom u Španiji. Na špekulacije da je spremna zatražiti pomoć već ovoga vikenda, jučer je tamošnji premijer Mariano Rajoy kazao da Španija ne kani tako skoro tražiti pomoć.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,5 posto, na 8.746 bodova, najnižu razinu u tri sedmice.
XS
SM
MD
LG