Dostupni linkovi

Suđenje JSO:Advokati optuženih traže izuzeće vijeća


Advokati optuženih za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO) zatražili su danas izuzeće sudskog vijeća, a odluka o nastavku procesa pred Specijalnim sudom biće donijeta danas u 14 sati.

Suđenje osmorici pripadnika JSO zbog pobune u novembru 2001. trebalo je da počne juče, ali je odloženo zbog zahtjeva za izuzeće tužioca i specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića.

Ti zahtevi su odbijeni, a advokat Milorada Ulemeka Slobodan Milivojević zatražio je danas izuzeće sudskog vijeća jer mu je ranije odbijen zahtjev da mu se omogući direktan i nenadziran kontakt da Legijom.

Tokom prije podneva odbijeni su svi jučerašnji zahtevi advokata odbrane, među kojima i zahtjev za izuzeće specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića.

Advokat Božo Prelević, koji brani jednog od optuženih pripadnika JSO-a Veselina Lečića, izjavio je da tužilaštvo nije rasvijetlilo političku pozadinu ubistva premijera Đinđića, jer su izostali nalogodavci i podstrekači.

"Jedina moja primjedba na tužilaštvo i sud jeste što u nekim predmetima više zatrpavaju dokaze nego što ih otkrivaju. Ja mislim da je ovo samo nastavak zatrpavanja dokaza u jednom predmetu gdje Srbija treba da crkne od stida šta je dozvolila da ne istraži. Ako istražujete političku pozadinu, a treba da utvrdite ko je u političkoj pozadini, a ne samo da li je Vojislav Koštunica, pa pošto nije on, onda nema političke pozadine. Pa će ispasti da se premijer bogati zamjerio nekim kriminalcima", kaže Prelević.

Na optuženičkoj klupi naći će se Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić, koji bi trebalo da počnu izlaganje odbrane pred sudom.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić potvrdio je da postoje podaci o planiranoj pobuni u zatvoru Zabela koji bi, kako je naveo, mogli biti povezani i s početkom suđenja pripadnicima JSO.
XS
SM
MD
LG