Dostupni linkovi

Čaves pozvao građane da na izbore izađu rano ujutru


Predsednik Venecuele Ugo Čaves pozvao je pristalice da rano ujutru glasaju na izborima 7. oktobra, jer su za pobedu potrebni organizacija i logistička podrška.

Čaves (58), koji se nada trećem reizboru, i njegov glavni protivkandidat na izborima u nedelju Enrike Kapriles (40) ulaze u finiš predizborne kampanje ove sedmice i fokusirani su na organizovanje poslednjih mitinga kako bi dobili podršku birača.

Čaves je na skupu u gradu Jaritagva pozvao svoje pristalice da se, po ugledu na vojsku, pre zore probude na dan glasanja i, uz trube poput ranijih godina, pozovu svoje komšije da glasaju. "Trebalo bi da se probudite oko tri ujutru, popijete kafu, pojedete neku dobru čokoladu i doručkujete. Moramo naporno da radimo na logistici, razmeštanju. Moramo da vodimo računa o vodi, hrani za 'trupe', prevozu do biračkih mesta jer to su strategija i taktika", rekao je on.

Čaves, koji je bivši oficir, rekao je da o takvim stvarima mora da se brine, jer je "u pitanju sledećih 100 godina domovine".

Prema zakonima Venecuele, zabranjeno je saopštavati rezultate istraživanja javnog mnjenja u poslednjoj sedmici izborne kampanje, ali prema dosadašnjim anketama, Čavez ima više šanse da pobedi na izborima.

Zahvaljujući žustroj i energičnoj kampanji, Kapriles, koji je guverner države Miranda, smanjio je prednost Čavesa, a prema nekim istraživanjima, on je preuzeo blago vođstvo kod birača, naveo je Rojters.

Opozicioni kandidat je prethodno saopštio da se "jedan aktivni general složio da bude novi ministar odbrane u njegovoj vladi", ali je trenutni ministar poručio da ne veruje da bi bilo koji general izdao socijalističku vladu predsednika Čavesa i prihvatio tu funkciju.
XS
SM
MD
LG