Dostupni linkovi

FBiH: Revizija presude vezane uz tenkoveVlasti Federacije Bosne i Hercegovine podnijele su Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev za reviziju presude Visokog trgovačkog suda iz Zagreba kojom je odbijena tužba FBiH i tvrtke BNT iz Novog Travnika protiv tvrtke "Đuro Đaković" zbog prodaje 13 tenkova Kuvajtu.

Pomoćnik ravnatelja Agencije za privatizaciju FBiH Senad Rahimić smatra da tužba bosanskohercegovačke strane nije smjela biti odbačena jer je utemeljena na čvrstim argumentima. Tužba je podignuta 2007., a zahtjev je bio da se novotravničkoj tvrtki isplati nešto više od tri milijuna američkih dolara na ime odštete za ugrađene dijelove u tenkove koji su početkom 90-ih godina prodani Kuvajtu.

U proizvodnji tih tenkova, uz BNT, sudjelovali su i sarajevski Zrak te Famos, a ukupna potraživanja sve tri tvrtke na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 milijuna dolara.

Tenkovi T-84, koji su rađeni po narudžbi iz Kuvajta te su 1991. godine i isporučeni toj zemlji, bili su zajednički proizvod oko dvije stotine tvrtki koje su bile u lancu vojne industrije bivše Jugoslavije.
XS
SM
MD
LG