Dostupni linkovi

Knjiga Hasana Nuhanovića "Zbijeg - Put u Srebrenicu" promovisana u Sarajevu


Knjiga "Zbijeg - Put u Srebrenicu", autora Hasana Nuhanovića predstavljena je večeras u Sarajevu.

O knjizi koja predstavlja autorovu autobiografsku ispovijest, odnosno autentično svedočanstvo o dešavanjima u Srebrenici govorili su prof. dr. Enver Kazaz i sam autor, kao i Boro Kontić, u ime izdavača Mediacentra Sarajevo.

Istaknuli su kako autor na vjerodostojan i ljudski upečatljiv način rekonstruira događaje i likove, od kojih većina nije među živima, objektivno opisujući slike, pretakajući ih u riječi koje čine siže romana, koji to nije (jer se radi o stvarnim događajima), donoseći priču o traumi ljudi koji su osuđeni na golo preživljavanje, sa svim njihovim vrlinama i slabostima.

Događaji u knjizi uglavnom se odnose na 1992. godinu u Srebrenici kada je, prema riječima promotora, zapravo počeo genocid u tom istočnobosanskom gradu, a na koji je tačka stavljena u julu 1995. godine.

Radi se o, kako je rečeno, jednoj od rijetkih knjiga o Srebrenici koja je depolitizirana i "koja ne računa na kapital žrtve kao politički kapital", nego računa na elementarno ljudsko iskustvo, zazivajući empatiju koja može proživjeti etičku odgovornost, odnosno ponuditi mogućnost katarze.

Hasan Nuhanović je rođen 1968. godine u Zvorniku. Studirao je mašinstvo u Sarajevu, gdje ga je na četvrtoj godini studija prekinuo rat. Zajedno s rodbinom prošao je kroz ratnu golgotu i stradanja u Podrinju, nakon čega su izbjegli u Srebrenicu. Spletom okolnosti, počeo je raditi kao uposlenik UN-a u svojstvu prevodioca u julu 1995. godine, bio je sudionikom stravičnih dešavanja u kojima je ostao bez brata, majke i oca. Autor je više desetina članaka, tekstova o stradanjima u Srebrenici. Također, objavio je knjigu "Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i zločin u Srebrenici".
XS
SM
MD
LG