Dostupni linkovi

Samsung tužio Apple zbog iPhonea 5


Samsung je dodao najnoviji Appleov mobilni telefon iPhonea 5 na listu aparata kojim se krši osam tehnološkoh patenata južnokorejske kompanije koji su zaštićeni u SAD-u.

Sporne inovacije odnose se na sinhronizaciju fotografskih, muzičkih i video fajlova na nekoliko uređaja, kao i na metod snimanja i slanja video snimaka preko interneta.

Samsung je već podnio tužbe u vezi sa prethodnim verzijama iPhonea i tabletnog kompjutera iPad.

Sudija Richard Posner, koji je ranije predsjedavao pravnim sporom između Applea i Motorole, izjavio je da je današnja zaštita softverskih patenata prekomjerna.

Američka kompanija tvrdila je da je korejski proizvođač telefona Galaxy kopirao izgled i tehnička rješenja operativnog sistema IOS sa tabletnih kompjutera i mobilnih telefona ovog proizvođača.

Nekoliko Appleovih tužbi je odbijeno, ali je nedavno sud u Kaliforniji odlučio da Samsung mora da plati nadoknadu od jedne milijarde dolara zbog narušavanja Appleovih prava na tehnološke patente.

Samsung je, također, ostvario određeni uspjeh u sudnicama, pa je u augustu sud u Južnoj Koreji saopćio da je Apple prekršio dva Samsungova patenta u vezi sa bežičnim komunikacijama i izrekao američkoj firmi kaznu od 35.000 dolara.

U sudske sporove u SAD uključeni su i HTC, Motorola, Microsoft, RIM i ostale velike tehnološke firme.

Pravni eksperti izrazili su bojazan povodom taktika koje pred sudovima koriste određene kompanije. Sudija Posner u junu je odbacio slučaj u koji su bili umiješani Apple i Motorola i ukorio obje firme.
XS
SM
MD
LG