Dostupni linkovi

Haški sud odbio dokaze obrane Gotovine i Markača


Žalbeno vijeće Haškog suda odbilo je razmatrati nove dokaze koje je tijekom žalbenog postupka predlagala obrana generala Ante Gotovine i Mladena Markača, objavio je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY).

Obrane dvojice generala podnijele su prošle i ove godine nekoliko zahtjeva da se u žalbenom dijelu postupka uvede oko 30 novih dokaza, među kojima su bili i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti su se dokazi ticali uzroka odlaska srpskih civila prije Oluje, tijekom i nakon nje te zakonitosti topničkih napada HV-a tijekom Oluje kao i Gotovininih ovlasti kao zapovjednika, a obrane su tvrdile da im nisu bili na raspolaganju tijekom suđenja.

Žalbeni postupak u predmetu protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača, nepravomoćno osuđenih prošle godine na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje, trebao bi se završiti do kraja godine kada se očekuje odluka žalbenoga vijeća o žalbama dvojice generala na prvostupanjsku presudu.
XS
SM
MD
LG