Dostupni linkovi

Ahmadinedžad:Svijet u ekonomskom ratu protiv Irana


Zapadne zemlje vode ekonomski rat svjetskih razmera protiv Irana kako bi ga pokorile, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad.

"Neprijatelj je uveo sankcije na prodaju nafte. Veliki dio novca dolazi od nafte.I još gore, sankcije na bankarske transakcije - kad prodamo naftu, ne možemo da vratimo novac u zemlju.To je tajni i žestoki rat na svjetskom nivou", poručio je Ahmadinežad na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televiizja.

Pooštravanje sankcija, koje su usvojene na inicijativu zapadnih zemalja zbog kontroverznog nuklearnog programa Irana, uticalo je na pad vrijednosti iranske valute rijala.

"Naši prijatelji u Centralnoj banci pokušavaju da pronađu sredstva. Ovo je bitka. Uspeli su da malo obore prodaju nafte, ali mi ćemo to nadoknaditi. Ovo je bitka", kazao je iranski predsednik.

"Neprijatelj misli da može slomiti otpor iranskog naroda, ali se vara", dodao je Ahmadinežad.

Vrednost iranske valute rijala danas je dodatno pala i najniža je do sada. Za jedan dolar danas je moglo da se kupi 35.500 rijala, a ima informacija i da je za dolar trebalo izdvojiti 37.000 rijala.

Pad iranske valute u odnosu na dolar u poslednjih godinu dana je uticao na porast inflacije u zemlji, koja sada iznosi 23 odsto.

Zapadne zemlje optužuju Iran da nastoji da proizvede atomsko oružje, što je Teheran u više navrata negirao.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad izjavio je da njegova zemlja neće odustati od nuklearnog programa uprkos ekonomskim problemima koje ima zbog sankcija Zapada.
XS
SM
MD
LG