Dostupni linkovi

Ukrajina:Povučen sporni zakon o kleveti


Ukrajinski parlament u utorak je povukao zakonski prijedlog koji bi klevetu proglasio kaznenim djelom i kažnjavao zatvorom, a koji su opozicija i mediji nazvali korakom prema uvođenju cenzure prije parlamentarnih izbora 28. oktobra.

Zastupnici Stranke regije predsjednika Viktora Janukoviča i njihovi saveznici koji imaju većinu u parlamentu od 450 mjesta, prihvatili su zakon u prvome čitanju 18. septembra. Međutim, pošto je Janukovič prošle sedmice kritizirao taj zakonski prijedlog, stranka ga je povukla iz procedure glasujući u utorak.

Opozicija pak strahuje da će nakon izbora vladajući ponovno vratiti u raspravu taj zakonski prijedlog kojim bi se kleveta kažnjavala zatvorskom kaznom do pet godina.

Zakon bi se primjenjivao na sve, uključivo novinare, koji bi "namjerno širili netačnu informaciju" i time naštetili ugledu osobe, nanijeli joj duševnu bol, povrijedili dostojanstvo ili poslovni ugled.

Da je prihvaćen, zakon o kleveti bio bi ponovno uveden 11 godina pošto ga je Ukrajina ukinula te bi neovisni mediji bili pod još većim pritiskom prije izbora na kojima se predviđa ponovna pobjeda Regije.
XS
SM
MD
LG