Dostupni linkovi

Lewandowski poziva Hrvatsku da jača kapacitete za povlačenje evropskih sredstava


Povjerenik EU za budžet i financijsko planiranje Janusz Lewandowski pozvao je u Zagrebu Hrvatsku da nastavi jačanje kapaciteta za povlačenje evropskih sredstava i pripremi dobre projekte kako bi bila neto-korisnik evropskog budžeta a ne neto-uplatitelj.

Povjerenik Lewandowski razgovarao je s potpredsjednikom hrvatske vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom i potpredsjednikom vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a Brankom Grčićem o pregovorima koje države članice EU-a vode o novom višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2014. do 2020. i hrvatskim stajalištima i zahtjevima u tom pogledu.

"Ovo je odlučujući trenutak za pripreme Hrvatske za ulazak u EU", kazao je Lewandowski, pozivajući Hrvatsku da nastavi jačati svoje apsorpcijske kapacitete kako bi mogla u potpunosti iskoristiti sredstva koja su joj namijenjena.

"Kada je riječ o financijskim tokovima između Bruxellesa i Zagreba, situacija je jako obećavajuća", kazao je, istaknuvši da su sredstva za Hrvatsku dogovorena Ugovorom o pristupanju i ne bi trebala biti dio pregovora EU-a o štednji.

"Izazov su apsorpcijski kapaciteti, kako u potpunosti iskoristiti ta sredstva. Za početnika to je obično velika zadaća, dokazati da od samoga početka možete biti neto-korisnik, no to je izvedivo. Postoje dobri i loši primjeri, a učiti trebate od dobrih", kazao je.

Uz to, drugi veliki izazov za Hrvatsku je strateško pozicioniranje zemlje u pogledu velikih promjena koje se u ovome trenutku događaju u eurozoni, kao što su fiskalni pakt o jačanju proračunske discipline, pripreme za uspostavu bankovne unije i moguće promjene europskih ugovora, istaknuo je Lewandowski.

Upitan da komentariše mjere štednje koje provodi hrvatska vlada, Lewandowski je kazao da članstvo u EU uz koristi nosi i svoje obveze, a jedna od njih je uravnoteženje javnih financija, što nije politički popularno, ali je neophodno kako bi se zadržalo povjerenje financijskih tržišta.
XS
SM
MD
LG