Dostupni linkovi

Jahjaga: O unutrašnjim pitanjima Kosova nema dijaloga sa drugim državama


Za Kosovo postoje crvene linije preko kojih ne može preći u budućim političkim razgovorima sa Srbijom, izjavila je u Prištini predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.

Na konferenciji za novinare Jahjaga je rekla da unutrašnja pitanja i status Kosova neće biti tema diskusije sa bilo kojom drugom državom, pa ni sa Srbijom.

“Postoje neke granice postavljene od strane građana i institucija Kosova, preko kojih se ne može preći, i shodno tome unutrašnja pitanja naše dražave neće biti predmet diskusije ni sa jednom drugom dražavom, pa ni sa Srbijom”, rekla je Jahjaga.

Predsjednica je ponovila stav Prištine da je dialog najbolji načhin za regulisanje odnosa između država regiona, uključujući i odnose između Kosova i Srbije. Prema njenim riječima, Kosovo će u dijalogu biti predstavljeno samo kao država i kao ravnopravna stranka.

Na pitanje da li je spremna da bude šefica kosovske delegacije u pregovorima sa Srbijom, Jahjaga je rekla da je “kao predsjednica Republike Kosovo spremna da se sastane sa svakim drugim šefom države" i da vodi dijalog poštujući Ustav i zakone Kosova”.
XS
SM
MD
LG