Dostupni linkovi

U Bundestagu se traži preispitivanje bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom


Šef Odbora za unutrašnju politiku njemačkog Bundestaga Volfgang Bozbah traži provjeru bezviznog režima sa Srbijom i Makedonijom zbog velikog broja azilanata.

U Bavarskoj se razmišlja o privremenom ukidanju vizne slobode i zahtjeva skraćenje postupka na 48 sati za odluke o azilantima.

''Ne radi se o tome da se politički proganjanima izbjegne i uskrati pružanje neophodne pomoći. Ovde se na pravo na azil pozivaju oni koji, prije svega, žele da dobiju socijalnu pomoć'', rekao je Bozbah njemačkom listu ''Die Welt''.

On je upozorio i na slične probleme ako Rumunija i Bugarska uđu u ''šengenski prostor''.

Bozbah, koji je član njemačkih demohrišćana, kritički je reagovao na odluku u pokrajinama Baden-Virtemberg, Sjeverna -Rajna Vestfalija i Rajnland-Pfalc o obustavi protjerivanje azilanata za vreme zimskih meseci.

Dnevnik ''Die Welt'' piše da je povećan broj zahtjeva za azil iz Srbije i Makedonije i da je razlog za to socijalna pomoć. Podnošenje zahteva za azil za građane Makednije i Srbije je, prema ovom listu, atraktivno, jer je ''prosječna realna zarada u obije balkanske zemlje ispod nivoa njemačke socijalne pomoći''.

List ocjenjuje da za navalu azilanata postoje dva razloga - njemački Savezni ustavni sud je 18. jula donio odluku o povećanju socijalnih primanja za podnosioce zahtjeva za azil, a, pored toga, podseća ''Die Welt'', građani i Srbije i Makedonije smiju od decembra 2009. godine bez viza putovati u zemlje Evropske unije.
XS
SM
MD
LG