Dostupni linkovi

Srbija:Odgođeno suđenje za pobunu Crvenih beretki


Početak suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) zbog oružane pobune u novembru 2001. godine odgođen je do sjutra zbog zahtjeva odbrane za izuzeće tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića i njegovog zamjenika Dimitrija Popića.

Suđenje je trebalo da počne danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Portparol Specijalnog suda Maja Kovačević rekla je da je za danas bilo predviđeno "čitanje optužnice i uzimanje odbrana optuženih".

Kovačevićeva je podsjetila da je u junu održano pripremno ročište, i da su se tada o optužnici izjašnjavali svi optuženi osim Milorada Ulemeka, koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ona je za RTS izjavila da je Ulemek uložio prigovor da mu je povrijeđeno pravo na odbranu zbog uslova koji postoje na mjestu gdje izdržava kaznu. Ona je istakla da je Ulemek imao susret sa braniocem, ali ne i neposredni kontakt sa njim.

Optuženima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela oružane pobune iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

Dokazima prikupljenim u toku istrage potvrđeno je da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslužnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahtjeve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića da prekine sa pobunom.

U isto vrijeme, operativni dio "crvenih beretki" borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primjenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtjevi za smjenu ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamjenika Zorana Mijatovića.

Pobuna pripadnika JSO-a praktično je počela 8. novembra 2001. godine, odnosno neposredno poslije hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, koje je Haški sud optužio za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.
XS
SM
MD
LG