Dostupni linkovi

BIH:Mujčinović osuđen na osam godina, Hrustić oslobođen otužbe za zločine nad Srbima


Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom je Zurahid Mujčinović osuđen na osam godina zatvora za nečovječno postupanje prema srpskim civilima u Srebreniku 1992. godine, dok je Sulejman Hrustić oslobođen optužbi za učešće u ovom zločinu.

Mujčinović, bivši pripadnik Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, proglašen je krivim da je učestvovao u zlostavljanju srpskih civila nezakonito zatočenih u prostorijama Omladinskog doma u Rapatnici, opština Srebrenik, u junu i julu 1992. godine, saopšteno je iz Birna.

U presudi je navedeno da je Mujčinović u više navrata – zajedno sa drugim osobama – tukao Peru Đukića rukama i nogama, pržio ga lemilicom, priključivao mu kabl sa strujom na uši, te sipao so na rane.

Mujčinović je, prema presudi, zlostavljao i Dragu Đukića, stavljajući mu iglu od šprice pod nokte, pržeći ga lemilicom, te tjerajući ga da jede so.

Oštećeni Pero i Drago Đukić upućeni su na parnicu radi ostvarivanja imovinsko-pravnih zahtjeva.

Optuženi Sulejman Hrustić, bivši član Lovačke čete Armije BiH u Srebreniku, oslobođen je krivice za zlostavljanje Drage Đukića, a predsjedavajući Sudskog vijeća rekao je da je postojao "nedostatak dokaza" prema kojima bi mogla da se zaključi njegova navodna krivica za zločine u Rapatnici.

Nakon izricanja presude, Sudsko vijeće odredilo je Mujčinoviću mjere zabrane napuštanja mjesta boravka i oduzimanje putnih isprava, koje mogu trajati do njegovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.
XS
SM
MD
LG