Dostupni linkovi

Grubješić: Kosovo nam neće biti sused


Potpredsednica Vlade Suzana Grubjesić izjavila je da Srbija mora na svaki način da izbegne dolazak pred dilemu Kosovo ili EU, jer se Srbija ne može odreći ni jednog ni drugog.

Grubješić je rekla da je Srbija godinama pokušavala da drži EU i Kosovo na dva koloseka, ali je da je sada jasno da nije uspela.

"Godinama smo pokušavali da to držimo na dva koloseka, ali je očigledno da nismo uspeli. Moramo istovremeno da se bavimo i sa EU i sa Kosovom jer je to glavni politički uslov. Cilj je da relaksiramo odnose sa Prištinom tako da ni posredno ni neposredno ne priznamo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Nema priznavanja Kosova i nema kosovske stolice u UN. Ispod toga ne možemo ići", kazala je ona u intervjuu današnjim "Novostima".

Navodeći da ne očekuje da Evropska komisija 10. oktobra preporuči davanje datuma za početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom, Grubješić je rekla da očekuje da izveštaj bude objektivan.

"Uprkos skepticizmu koji postoji u delu naše javnosti, u Briselu tog skepticizma nema. EK će pozdraviti napore nove vlade na evropskom putu. Pisaće da Srbija nastavlja evropski put i da je učinila dva važna koraka u odnosima sa Prištinom. Biće pobrojani i svi ostali pozitivni koraci u borbi protiv korupcije, programu fiskalne konsolidacije...", navela je potpredsednica vlade.
XS
SM
MD
LG