Dostupni linkovi

Merkel:Teško ostvarivo milion električnih vozila do 2020.



Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da će Nemačkoj biti teško da postigne cilj od milion električnih automobila na svojim putevima do 2020. godine, ali je ipak zatražila da se od tog roka ne odustane odmah.

Merkelova je ovo izjavila na zajedničkoj konferenciji za štampu u Berlinu s predstavnicima "Platforme za električnu mobilnost", zadužene da proceni i da koordinira nemačkom strategijom za eleketrična vozila.

"Tema električne mobilnosti je kompleksna" i zahteva saradnju konstruktora automobila, proizvođača baterija, kooperanata i drugih aktera u lancu, dodala je predsednica vlade.

Koordinator ove platforme Henig Kagerman rekao je još u junu da Nemačka rizikuje da na svojim putevima do 2020. vidi "oko pola miliona" električnih automobila, umesto milion koliko je planirano, ako se ne uvedu dodatni podsticaji.

Po nemačkom planu, do 2014. predviđa se faza pripreme tržišta koja prolazi kroz promociju električnog automobila u četiri probne oblasti, i početak masovne proizvodnje takvih vozila 2017. godine.

Konstruktori automobila obećali su da će lansirati 15 modela električnih vozila, a nemačka industrija automobila navela je da treba da investira do 17 milijardi evra do 2014, prema podacima nemačke federacije automobilske industrije (VDA).

Vlada projekat podržava uz fiskalne podsticaje, kao sto su oslobađanje od kupovine vinjete za putarinu i druge prednosti za automobile na električni pogon.
XS
SM
MD
LG