Dostupni linkovi

C. Gora se ne protivi unapred gradnji hidrocentrala na Drini



Crna Gora se ne protivi unapred izgradnji hidroelektrana (HE) na Drini, nego kao odgovorna država, radi zaštite životne sredine, želi da se upozna sa svim potencijalnim uticajima evenutalne izgradnje, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ni Crna Gora, ni Savet ministara BiH nemaju nikakvu nadležnost kada je reč o projektu izgradnje hidroelektrana na reci Drini, te da je to isključiva nadležnost vlasti Republike Srpske. On je naveo i da "nikava Crna Gora, ni protestnim, niti bilo kakvim notama, neće moći to da spreči”.

Iz crnogorskog Ministarstva saopštavaju da se Crna Gora diplomatskim putem obratila BiH radi podsećanja da su obe države potpisnice Espo konvencije na osnovu koje se obavezuju na razmenu informacija i konsultacije u slučaju kada realizacija plana ili projekta može imati uticaja na životnu sredinu druge države.

Stoga je zvanična Podgorica zatražila i dostavljanje informacija o javnoj raspravi i prezentaciji Nacrta studije o proceni uticaja na životnu sredinu izgradnje hidroelektrane Foča na reci Drini, od 23. avgusta, kao i o Nacrtu studije o proceni uticaja na životnu sredinu hidroelektrane Buk Bijela.

Crnogorsko ministarstvo podseća i da je u konkretnom slučaju reč o zajedničkom vodnom potencijalu, jer "Piva i Tara čine Drinu”.

“Iz tog razloga insistira se na prekograničnim konsultacijama sa susednim, zainteresovanim državama. U ovom momentu, još čekamo na povratnu informaciju iz BiH”, zaključuje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore je 2005. odustala od namere da zajedno sa Republikom Srpskom realizuje predratni projekat "Buk Bijela" zbog akumulacionog jezera koje bi potopilo deo kanjona rijeke Tare u Crnoj Gori.

Nakon toga Vlada Republike Srpske je revidirala projekat i predvidela izgradnju sistema od četiri elektrane srednje veličine snage 260 megavata.
XS
SM
MD
LG