Dostupni linkovi

Svaki deseti radnik u Evropi izostaje s posla zbog depresijeSvaki deseti zaposleni u sedam evropskih država izostajao je s posla zbog depresije, pokazalo je istraživanje sprovedeno u tim zemljama na 7.000 ljudi , prenosi danas britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Istraživanje je sprovelo Evropsko udruženje za depresiju na području Velike Britanije, Nemačke, Italije, Danske, Turske, Španije i Francuske.

Prema rezultatima studije, zaposleni u Britaniji, Nemačkoj i Danskoj imali su najveće izglede da izostanu s posla zbog depresije, a kod 20 odsto anketiranih barem jednom u životu je postavljena dijagnoza depresije.

Najviše depresivnih je u Britaniji, gde je ta dijagnoza postavljena kod 26 odsto zaposlenih, a najmanje u Italiji gde je samo 12 odsto imalo dijagnozu depresije.

Prosečno je depresivna faza zaposlenog držala 36 dana, od čega je bila najduža u Britaniji - u proseku 41 dan, a najkraća u Italiji - 23 dana.

Svaki četvrti zaposleni nikad ne bi ni prijavio poslodavcu da pati od depresije, a svaki treći smatrao je da bi mu to ugrozilo posao.

Trećina poslodavaca kazala je kako nema definisanu strategiju koja bi im pomogla u odnosima s depresivnim radnicima.
XS
SM
MD
LG