Dostupni linkovi

Oslo: Nova karikatura proroka Muhameda



Norveška spisateljica Sara Mac Azmeh Rasmusen objavila je na svom blogu karikaturu proroka Muhameda, da bi na taj način pružila podršku slobodi govora.

Karikatura pokazuje bradatog čoveka kako stoji pored troje ljudi, uključujući dve žene skoro potpuno prekrivene, sa natpisom "Ako ne želiš da budeš naslikan, pokrij se, proroče", prenela je agencija AFP.

Rasmusenova sebe opisuje kao "autorku i borca za ljudska prava sa muslimanskim poreklom".

Ona je istakla da je želela karikaturom da pruži podršku francuskom satiričnom magazinu "Šarli Ebdou", koji je prošlog meseca izazvao bes muslimana širom sveta zbog objavljivanja karikatura nagog proroka Muhameda.

Pre toga, američki trejler filma "Nevinost muslimana" postavljen na jutjubu doveo je do višednevnih protesta muslimana često praćenih nasiljem jer je film, po njima, antiislamski i ismeva proroka.

Rasmusenova je na svom blogu napisala da nije reč o konfliktu izmedju istoka i zapada ili muslimana i hrišćana, već je pre reč o konfliktu izmedju dogme i demokratskog duha i kulture.

"Takav konflikt postoji u islamskom svetu", ukazala je ona. Rasmusenova, koja čvrsto podržava gej prava, punila je medije 2009. godine kada je javno spalila hidžab (haljina koja prekriva lice i telo muslimanki) na Medjunarodni dan žena.
XS
SM
MD
LG