Dostupni linkovi

Lekar o zlodelima nad nesrbima u logoru Trnopolje



Svedok optužbe Idriz Merdžanić izjavio je danas na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da su u logoru Trnopolje kod Prijedora u leto 1992. bošnjački i hrvatski civili bili pritvoreni u neljudskim uslovima, prebijani, silovani i ubijani.

Mladić (69), u to vreme general i komandant Vojske Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u Prijedoru i još šest bosanskih opština poprimio razmere genocida.

Merdžanić koji je bio lekar u Trnopolju od juna do septembra 1992, rekao je da je svrha tog logora bilo "etničko čišćenje prijedorske opštine".

"Srbi su selo po selo iseljavali, žene i decu su dovodili u Trnopolje, a onda odatle organizovali konvoje i iseljavali ih - prvo stočnim vagonima, a onda kamionima", rekao je svedok.

Vojno sposobne muškarce, srpske snage su, kako je rekao, "ili pobile na licu mesta ili zatvarale u druge logore" - Omarska i Keraterm, pre nego što bi i njih iselile.

Svedok je izjavio i da je u Trnopolje bio doveden pošto su snage bosanskih Srba napale i zauzele selo Kozarac u kojem je on radio.

Tokom iskaza, svedok je pomenuo ubistvo sedmorice pritvorenika u Trnopolju, rekavši da je od Bošnjaka koji su dovedeni iz Keraterma čuo da je u tom logoru bilo ubijeno više od 150 ljudi.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Merdžanić je potvrdio da je više bošnjačkih žena koje su njemu rekle da su silovane, prebačeno na pregled u prijedorsku bolnicu gde je to i potvrđeno.

Suđenje Mladiću nastavlja se sutra. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih granatiranjem i za uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG