Dostupni linkovi

Dežer: Pre datuma i rokova rešiti suštinska pitanjaŠef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je danas da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavom da Srbija ne treba da juri ka EU zapravo hteo da kaže da pre
datuma i rokova, Beograd i Brisel u svojim odnosima treba da se vode suštinskim pitanjima.

"Ako želimo da postignemo kvalitet, moramo dobro da se suštinski pripremimo, tu mislim na dijalog (Beograda i Prištine). Jasno je da je potrebno da vidimo da Srbija definiše svoju poziciju, želimo da se u zemlji postigne konsenzus po tom pitanju. Potrebno je da se odredi ko će voditi pregovore. Mnogo odluka prvo treba doneti, pre priče o datumu i rokovima", rekao je Dežer.

On je istakao da je sa strane EU uvek bilo jasno koji su uslovi za dalji nastavak pregovora Srbije i Unije, odnosno da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine prioritet na tom putu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u subotu, 29. septembra, da će Srbija u daljem procesu evropskih integracija imati svoje uslove jer "nema razloga da trči za datumom i papirom".

Na pitanje novinara da li to znači da je Srbija promenila svoju poziciju prema EU, Dežer je na konferenciji za novinare Republičkog zavoda za statistiku povodom početka popisa poljoprivrede rekao da ne očekuje da se pozicija Srbije promenila.

"U koalicionom sporazumu vlade jasno je stavljeno do znanja da je EU strateški prioritet za Srbiju", ukazao je Dežer.
XS
SM
MD
LG